Muzejska interaktivna aplikacija na znakovnom jeziku

Putem muzejske interaktivne aplikacije MUZEJ ZA SVE, stalne postavke novosadskih muzeja – Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Galerije Matice srpske, Muzeja Vojvodine i Muzeja Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji – obogaćene su tumačenjima koja su prilagođena gluvim i nagluvim osobama.

Ideja aplikacije je da se umetnička dela i saznanja o umetnosti putem savremenih tehnologija približe osobama s oštećenjem sluha. Prvi put su muzeji u Novom Sadu dobili priliku da predstave najzanimljivije činjenice o umetničkim delima putem znakovnog jezika i to zahvaljujući saradnji sa Društvom tumača i prevodilaca na znakovni jezik iz Novog Sada.

Aplikacija MUZEJ ZA SVE je rezultat istoimenog zajedničkog projekta Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Galerije Matice srpske, Muzeja Vojvodine, Društva tumača i prevodilaca za znakovni jezik u Novom Sadu, koji je realizovan tokom 2019. godine zahvaljujući podršci Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” putem Javnog konkursa za sufinansiranje projekata za povećanje pristupačnosti ustanova kulture u gradu Novom Sadu i Zoni 021.

Realizacija projekta: decembar 2019.